Café Mezo och Hamnkrogen är två av krogarna i Helsingborg som har valt att satsa på biogas.

– Vi ville använda gas i stället för el då det ger bättre värme och framför allt är mer miljövänligt, säger Mazaro Ar, från Café Mezo.

Investering i mysgas är billigt och säkert

– Vi valde att investera i mysgas för att det kändes bekvämt, säkrare och billigare. För oss var det även viktigt att kunna förlänga säsongen samt inte vara lika beroende av vädret, säger Jonas Johansson från Hamnkrogen.

Guide gör investering och process smidig

Det finns en del saker du behöver ta hänsyn till när du väl bestämt dig för att investera i mysgas på din restaurang eller café. Det är höga krav på säkerhet, olika tillstånd och besiktning krävs. Gasnätsföretaget Öresundskraft har tagit fram en guide för att göra processen från beställning till installationen så smidig som möjligt. Både Jonas och Mazaro upplevde processen som väldigt enkel och smidig.

Kontakta Öresundskraft för att få guiden

Öresundskraft fungerar som rådgivare och lotsar kunden genom hela processen. När allt väl är på plats kontrollerar Öresundskraft driften av gasen, hela vägen från produktion och distribution genom gasledningarna fram till själva lågan på uteserveringen.

Gas ökar omsättningen, bara en av fördelarna

Det finns många fördelar med mysgas, vilket både Mezo och Hamnkrogen märkt av. Gasen är i princip drift- och underhållsfri och tar inte slut helt oväntat. Eftersom gasen transporteras genom gasledningar är ytterligare en positiv effekt att transporterna genom staden, som räknas som farligt gods, försvinner.

– Fördelarna vi upplevt är att det är bättre värme på uteserveringarna. Vi installerade brasor som kunderna har uppskattat väldigt mycket, säger Mazaro.

Jonas Johansson berättar att hans personal har fått mer tid för gästerna efter bytet till biogas. Dessutom har omsättningen på Hamnkrogen ökat markant efter satsningen på biogas.

Läs hela texten på Öresundskrafts webbplats