Gorgi Korlevski, som alla känner som Jocko, har arbetat i restaurangbranschen i över 30 år och har drivit flera av stadens mest framstående krogar. Hans passion går inte att ta miste på.

Gas ger valuta för pengarna för krögare

Casa Blanca öppnade 2017 på den nya adressen vid Stortorget i lokaler som förr huserade tre butiker. Efter att ha grillat med gas i tidigare kök och haft gasvärmare på sina uteserveringar, kände Gorgi Korlevski till fördelarna väl. Att restaurangen skulle få en anslutning till gasnätet var en förutsättning för att bli hyresgäst.

– Alla kockar vet hur bra det är att laga mat på en gasspis och alla restaurangägare förstår vad en uppvärmd uteservering betyder. Jag känner ingen som inte är nöjd med gas. Man sparar faktiskt också energi. Det gör gas förhållandevis billig – det är valuta för pengarna, säger Jocko.

Effektiva gasvärmare ger uteservering året om

Totalt har Casa Blanca 300 platser, varav runt hälften finns utomhus. Tack vare gasen kan uteserveringen och innergården hållas öppna året om. Fem strålningsvärmare som drivs med gas finns på uteserveringen mot torget och fyra på innergården. På fem minuter fylls uterummen med en skön värme.

– I julas var det många som myste med lite glögg härute. Först trodde många att värmarna var tv-apparater eller övervakningskameror, de är väldigt små och diskreta och ser inte alls ut som gasvärmare. Och de är så effektiva att det händer att gäster ber oss sänka värmen, berättar Jocko.

Gas gör restaurangen komplett

Han menar att gas gör en restaurang komplett. Nu finns planer på fler applikationer med gas.

– Vi har ansökt om tillstånd för en öppen spis på innergården, det skulle skapa en ännu mysigare miljö. Vår fastighetsägare funderar också på att koppla in gas till husets uppvärmning. Det vore bra för framtiden, säger Jocko.

Läs hela texten på Weums webbplats